“Харківводоканал” таємно підняв тарифи на воду й готує чергове “покращення”


30 липня 2017 року змінились тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення у Харкові, а громадськість про проведені слухання дзналася постфактум.

Про це пише “Харківський антикорупційний центр”.

Саме з 30 липня 2017 року набрали чинності постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 25.07.2017 № 943 та № 944, які встановили нові тарифи у Харкові:

– на послугу з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем) – 9.32 грн за 1 куб.м з ПДВ (раніше тариф був 8,74 грн. за 1 куб.м. з ПДВ від 4 листопада 2016 року).

– на послугу з централізованого водовідведення (з використаннням внутрішньобудинкових систем) – 5,22 грн. за 1 куб.м з ПДВ (раніше тариф був 4,72 грн. за 1 куб.м. з ПДВ від 4 листопада 2016 року).

30 червня 2017 року НКРЕКП приймає постанову № 866, яка зобов’язує всіх ліцензіатів цієї Комісії проводити відкриті слухання перед тим, як вони підвищують вартість послуг та приймають Інвестиційну програму.

Тепер, саме цікаве. Згідно процедури відкритого обговорення проектів рішень НКРЕКП з питань встановлення цін (тарифів), строк, протягом якого від зацікавлених осіб приймаються зауваження і пропозиції, встановлюється ліцензіатом, але він не може бути меншим ніж 14 календарних днів та більшим ніж 20 календарних днів з дня оприлюднення такого повідомлення на офіційному веб-сайті ліцензіата.

Повідомлення про проведення відкритих слухань з обговорення проектів рішень щодо встановлення тарифів на централізоване постачання холодної води та водовідведення у Харкові, КП «Харківводоканал» опублікував 18 липня 2017 року, а самі слухання пройшли 21 липня 2017 року о 9 ранку.

Жодного слова в цьому повідомленні про зауваження і пропозиції від громадян. Опубліковано повідомлення про відкриті слухання були навіть не на головній сторінці сайту КП «Харківводоканал». Жодного слова про відкриті слухання в ЗМІ, на сайті «Харьковские известия», в газеті «Харьковские известия». Жодного слова про відкриті слухання на дошках оголошень житлових будинків чи будь де ще. Єдина інформація лише в підрозділі «Абонентам-Повідомлення» сайту КП «Харквівводоканал».

Опублікований анонс відкритих слухань за 3 дні до самих слухань. Нахабно порушена Постанова № 866 НКРЕКП про обов’язкові «відкриті слухання».

КП «Харківводоканал» вирішив: «А, навіщо комусь повідомляти про ті відкриті слухання щодо підвищення тарифів на послуги, краще опублікуємо про футбольну команду, яка здобула перемогу в Першості міста Харкова».

Звісно, що нікого з представників громадськості на відкритих слуханнях 21 липня 2017 року не було. На підприємстві запевняють, що у відкритих слуханнях взяло участь 35 осіб, в тому числі і представники громадськості міста, однак не повідомляють хто саме.

Повідомлено лише, що у відкритих слуханнях взяли участь: 10 осіб-робітників КП «Харківводоканал» (в тому числі і директор КП Віталій Панов), директор Департаменту комунального господарства Харківської міськради Олексій Богач, начальник Управління тарифної політики Департаменту економіки та комун.майна Харківської міськради Наталья Замніус та начальник відділу НКРЕКП у Харківській області Василь Без’язичний. Тобто, 13 осіб.

Згідно з Постанови НКРЕКП № 866, результати відкритого обговорення проекту рішення НКРЕКП оформлюються протоколом, у якому зазначаються дата проведення відкритого обговорення, прізвище та ініціали, посада та місце роботи ВСІХ учасників відкритого обговорення. Додатком до нього є таблиця узгодження позицій, в якій зазначаються редакція спірної частини проекту рішення/частини проекту рішення, до якої висловлено зауваження (пропозиції), зміст зауважень (пропозицій) та мотиви їх відхилення/спосіб врахування.

В Протоколі КП «Харківводоканал» зазначено лише 13 вищеперелічених осіб. Це підтверджує, що у «відкритих слуханнях» брали участь лише ці 13 осіб. Жодного фотозвіту, відео чи публікації про відкриті слухання на сайті КП «Харківводоканал» немає.

КП «Харківводоканал» запевняє, що заявок від фізичних та юридичних осіб для прийняття участі у відкритому обговоренні проектів рішень щодо підвищення тарифів та Інвестиційної програми КП на 2017 рік не надходило. Жоден харків’янин виявляється не виявив бажання прийняти участь в обговоренні щодо підвищення тарифів на воду та водовідведення.

На «відкритих слуханнях» 21 липня двічі виступив директор КП Віталій Панов, по одному разу Олексій Богач, Василь Без’язичний та заступниця Віталія Панова, Яна Хайло. 4 представника влади виступили, все обговорили за 5-10 хвилин і розійшлися. Ось такі «відкриті слухання». А, 25 липня НКРЕКП затвердив нові тарифи для харків’ян. Які, так “багато” харків’ян обговорили.

Але, це не все. Нові тарифи, які діють у Харкові з 30 липня вже не відшкодовують 100% собівартості послуг на централізоване водопостачання та водовідведення. Так, таке у Харкові буває. КП «Харківводоканал» вже опублікував прогнозовані тарифи на 2018 рік та Інвестиційну програму на 2018 рік.

На підприємстві запевняють, що в 2018 році КП «Харківводоканал» може беззбитково функціонувати з тарифами на послугу з централізованого водопостачання – 17,76 грн. за 1 куб.м. з ПДВ, а на послугу з централізованого водовідведення – 7,68 грн. за 1 куб.м. з ПДВ.

Звісно, що підвищення тарифу на послугу з централізованого водопостачання на 92%, а тарифу на послугу з централізованого водовідведення на 47%, треба якось публічно легалізувати.

Звісно, що треба знову проводити «відкриті слухання». Звісно, що на КП «Харківводоканал» сподівались, що вдасться і нові «відкриті слухання» провести так само, як 21 липня. А, потім харків’яни постфактум дізнались би, що за 1 куб.м. води тепер треба платити майже 18 гривень.

Знову жодного слова про відкриті слухання в ЗМІ, на сайті «Харьковские известия», в газеті «Харьковские известия». Жодного слова про відкриті слухання на дошках оголошень житлових будинків чи будь де ще. Знову єдина інформація лише в підрозділі «Абонентам-Повідомлення» сайту КП «Харквівводоканал».

Повідомлення про проведення нових «відкритих слухань» щодо тарифів на послуги на 2018 рік та Інвестиційну програму КП на 2018 рік опублікували сьогодні, 3 серпня. Відкрите слухання відбудеться 8 серпня 2017 року о 9 ранку в приміщення КП «Харківводоканал» за адресою: м. Харків, пр. Ювілейний, 28а, к.328. Для участі у відкритому обговоренні проектів рішень НКРЕКП заявки приймаються до 7 серпня 2017 року в письмовому та/або електронному вигляді за адресою: de.hkov@city.kharkov.ua.

21 липня 2017 року КП «Харківводоканал» опублікував також в підрозділі «Абонентам-Повідомлення» повідомлення-обґрунтування щодо необхідності зміни тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення для КП «Харківводоканал» на 2018 рік. Зауваження та пропозиції можна надсилати до 4 серпня 2017 року на адресу: КП «Харківводоканал», 61052, м. Харків, вул. Конторська, буд.90; e-mail: de.hkov@city.kharkov.ua.

ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ:
У Житомирі повідомлення про відкриті слухання щодо підвищення тарифів на тепло опублікували 27 липня. Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб приймаються до 21 серпня 2017 року. Заявки для участі у відкритому обговоренні також приймаються до 21 серпня 2017 року. А, саме відкрите обговорення відбудеться 25 серпня 2017 року.

Поділитися:
Адміністрація сайту може не поділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст матеріалів не несе.
Використання будь-яких матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт www.groshi.kh.ua © 2017