Небезпечна ковбаса, або Погляд блоггера на торговлю лежалим товаром на Холодній Горі


У Харкові, на ринку “Термінал”, навпроти входу в метро Холодна Гора розташувалися два невеликих кіоску з звабливими вивісками “Дешеві і смачні ковбаси” і апетитними фотографіями шинки, сосисок та інших ковбасних делікатесів.

Про те, як ковбача може бути загрозою для здоров’я у своєму блозі розмірковує Ольга Висоцька.

Біля входу в кожен з кіосків стоїть черга з 10-12 чоловік. Переважно, пенсіонери. Понинають займати чергу вони зранку.

“Тут ковбаса, сосиски і сардельки за дуже доступними цінами. Якщо в магазині така ковбаса коштує 180 грн за кілограм, то тут – 100-110 грн. – розповідає одна з стоять в черзі жінок, – нам м’ясокомбінати з ранку щодня привозять брак. Пошкоджена вакуумна упаковка, надірвані етикетка. Дрібна некондиция”

На думку блогера, пояснення здаються не надто правдоподібним.

Приміщення розміром 1 на 3 метри. Довгий прилавок і дуже вузький прохід. Поміщається дійсно всього лише 3 людини – уздовж вітрини, крок в сторону зробити вже неможливо.

“У кіоску жарко. Товар – сардельки, сосиски, ковбаси, шинка – лежать на закритій вітрині, від якої віє теплом. Ще частина просто складена на столі, без будь-якої упаковки. Літають мухи. Ціни дійсно дуже низькі. Від 20 гривень за кілограм. Пробігши очима по упаковках, бачу знайомі назви: Роганський, Денвер, Бащинский. Ще кілька невідомих мені марок, в цілому 9”, – пише Ольга.

У кіоску кажуть, що ціни низькі через те, що вони торгують продукцією, яка йде, як брак.

Документів від м’ясокомбінатів немає.

На думку блогера, торгівля у таких умовах є шкідивою, адже людям загрожує ботулізм.

Лише за останній місяць було 9 смертельних випадків ботулізму. А сироватки від цієї хвороби в Україні немає.

Останнім часом в метро і на стихійних ринках з’явилися лотки, де за дуже низькою ціною (порівняно з супермаркетами) можна купити чай, кава, побутову хімію і ряд інших товарів.

Такі товари – це нерозпроданий залишок з полиць супермаркетів і великих магазинів. Їх  оптом купують на спеціальних торгових базах, або мають пряму домовленість з великої точкою продажу.

І якщо побутова хімія або чай з простроченим терміном придатність шкоди здоров’ю не завдадуть, то з ковбасними виробами ситуація зовсім інша. На думку лікарів-гастроентерологів, найнебезпечнішою їжею в спеку є саме варена ковбаса.

Від слова “ковбаса” відбувається й сама назва самої небезпечної харчової хвороби в літній час. Ботулізм (от лат. Botulus – ковбаса – важке токсикоінфекційне захворювання, що характеризується ураженням нервової системи, переважно довгастого і спинного мозку, що протікає з переважанням офталь

Поділитися:
Адміністрація сайту може не поділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст матеріалів не несе.
Використання будь-яких матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт www.groshi.kh.ua © 2017