Як будуть рахувати забезпечення військових в 2018 році


З 2018 року грошове забезпечення військовослужбовців залежатиме від прожиткового мінімуму.

Відповідну постанову «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу та деяких інших осіб» Уряд прийняв 30 серпня.

Прийняття постанови дозволить з 1 січня 2018 року встановити залежність розмірів посадового окладу та окладу за військовим званням від прожиткового мінімуму.

«Тобто при збільшенні в державі соціальних стандартів, прожиткового мінімуму, автоматично буде збільшуватися розмір посадового окладу та окладу за військовим званням військовослужбовців», – пояснив заступник директора Департаменту фінансів Міністерства оборони України полковник Сергій Галімський.

Окрім цього, розміри основних видів грошового забезпечення значно збільшаться порівняно з існуючими.

Зокрема, посадові оклади збільшаться у середньому у 4,5 разу. Наприклад, посадовий оклад стрільця збільшиться з 530 грн до 2700 грн. Командира танку – з 720 грн до 3170 грн. Командира бригади –  з 1200 грн до 7000 грн.

Оклади за військовим званням також зростуть. Так, розмір окладу за військове звання «солдат» збільшиться з 30 до 560 грн, «майор» – зі 125 до 1420 грн.

Також постанова зменшує кількість додаткових видів надбавок та винагород з 36 до 16.

«Це дасть змогу кожному військовослужбовцю розуміти, які види грошового забезпечення він отримує та за що. А розмір додаткових видів складатиме всього 40%, у той час як сьогодні він складає аж 85%», – розповів  Сергій Галімський.

Він також повідомив, що Міноборони працює над покращенням соціальних стандартів для сержантів бойового складу та військовослужбовців, які проходять службу в умовах підвищеного ризику для життя, відповідно до кращих практик країн-членів НАТО.

Так, розмір щомісячної премії окремим категоріям осіб сержантського складу збільшувався двічі: з 1 липня 2016 року – на 750 грн, а з 1 серпня 2017  року – ще на 350 грн.

«З 6 грудня 2016 року наказом Міноборони вперше було введено спеціальну надбавку військовослужбовцям Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Надбавка виплачується в залежності від мінімального прожиткового мінімуму, посади та місця проходження служби. Сума складає, наприклад, в підрозділах забезпечення – 1886 грн, у штабах – 2155 грн, у бойових підрозділах – 2636 грн», – розповів заступник директора Департаменту фінансів Міноборони.

Також з 1 липня підвищено розмір щомісячної премії військовослужбовцям, які проходять військову службу у військових частинах і підрозділах високо мобільних десантних військ та морської піхоти. Розміри грошового забезпечення у ВДВ збільшено в середньому за посадами: стрілець – на 1000 грн, командир відділення – на 1700 грн, командир взводу – на 1900 грн.

Поділитися:
Адміністрація сайту може не поділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст матеріалів не несе.
Використання будь-яких матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт www.groshi.kh.ua © 2017