Факапи харківських музеїв очима аудиторів


Завищення кількості відвідувачів, розширення кількості пільговиків, відсутність приміщень для експозицій, відсутність стратегії розвитку – це все не повний перелік проблем обласних музеїв.

Про це йдеться у звіті Державної аудиторської служби.

Аудитори перевірили діяльність Історичного музею, музею Репіна, Художнього музею та літературно-художнього музею імені Сковороди.

Виявилося, що лише два музеї з чотирьох мають дохід від сувенірної продукції.

Художній музей відмітився тим, що у перелік відвідувачів почав включати тих осіб, хто заходив на їх сторінки у соціальних мережах та на сайт.

Варто відзначити, що всього музеїв за рік відвідали 472 тис. осіб ( хоча у цих показниках є і “віртуали”), а за квитки заплатили лише 155 тис. осіб. Тобто дві третини заходили безкоштовно.

Однієї з претензій аудиторів було те, що музеї власноруч збільшили кількість пільговиків. і якщо безкоштовний день мав бути лише один на місяць, то для пільговиків вони зробили його таким постійно.

Окремим пунктом йде інформація по стан будівль музеїв. Наприклад, невдала реконструкція Історичного музею призвела до пошкодження картини Тихомирова “Гонець”.

Також можна йде і про необхідність придбання устаткування для музеїв на суму майже 5 млн. грн. Це документ-камери, проектори, кліматичне устаткування, меблі для експозицій тощо.

“Більше ніж 4000 експонатів музеїв потребують реставрації”, – говориться у звіті.

Але коштів на реставрацію також не виділяють.

Подібний звіт показує, що харківські музеї займаються лише паперотворчою роботою, без подальшого розвитку та без залучення спонсорських та грантових коштів.

Поділитися:
Адміністрація сайту може не поділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст матеріалів не несе.
Використання будь-яких матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт www.groshi.kh.ua © 2017